Annonce

Annonce

Svar: Hjælp! Panik! Vil ikke tage flaske


8. juli 2016

Alder:
4 mdr.

Helen Lyng Hansen, sundhedsplejerske

OBS: Dette svar er mere end 3 år gammelt. Det har i mange tilfælde ingen betydning for svarets gyldighed. Dog kan der været kommet nye retningslinier og anbefalinger på området. Du kan sandsynligvis finde mere aktuelle svar om emnet ved at bruge søgefunktionen eller ved at læse videre under Kost og ernæring.

Kære Malene

Tak for dit brev :)

Jeres dreng er nødt til at tage imod flasken, når du starter arbejde. Og vi kan jo håbe, at når mor ikke er der og duften af mors mælk ikke er til stede, at han så vil acceptere flasken... det ses nogle gange....

Men - ellers vil det være rigtig godt, at I forsøger at følge en fast plan for dagen og tilbyder flasken på faste tidspunkter. Så han vænnes til, at det er sådan rytmen er og dermed vænnes til at skulle have flasken.

Det lyder ikke til, at jeres dreng har svært ved at sutte på flasken. Han kan godt finde ud af teknikken, svøber fint om sutten og drikker også ca 50 ml - det lyder mere som om, at han ikke bryder sig om smagen af mælken...

Det er rigtig godt, at I derfor forsøger med udmalket mælk, for at se om det gør det lettere for ham at acceptere flasken. Men derudover skal I måske overveje at skifte til en anden type erstatning - I kan i første omgang forsøge med mme på brik. Det er lidt dyrere end pulvererstatning, men det giver jer mulighed for at prøve lidt forskelligt uden at alt for meget går til spilde...

Det kan også have noget med temperaturen at gøre - prøv med lidt lunere mælk eller mælk, der er lidt koldere, for at se om han så bedre kan lide det.

Og så naturligvis forsøge med en anden flaskesut - måske har han brug for en større flaskesut nu, hvor han er blevet det ældre. Måske går det lidt for langsomt, så det vil hjælpe ham med en flaskesut, hvor der er lidt flere huller eller hvor hullerne er lidt større, så mælken flyder lettere til ham.

Hvis det ikke lykkes med flasken, så må han få mme af en lille kop, et snapseglas eller lignende. Eller I kan købe 10 ml sprøjter på apoteket, trække mme op i sprøjten og give ham det i munden på denne måde, så han stadig får sin mælk. Nogle gange så vil han efter lidt tid have vænnet sig til smagen og vil så acceptere at drikke af flasken igen.

Hvis han græder i protest mod flasken, så er det svært for ham at drikke. Når han græder, så presses hans tunge op mod ganen, og så kan han ikke finde ud af at sutte på flaskesutten. Det kan ...


Annonce

... her igen hjælpe at dryppe mælk i munden på ham med en engangssprøjte - det kan også være med til at gøre, at han mærker, at han faktisk er sulten og har brug for mælken og derfor så atter tager imod flasken.

Hans mælkebehov er i 4 måneders alderen ca 140 ml pr kg han vejer. Det betyder, at hvis han vejer f.eks. 6 kg, så skal han have ca 850 ml mælk i døgnet. Det betyder, at han til hvert måltid - hvis han spiser ca 7 gange i døgnet - skal have godt 120 ml hver gang. Det kan naturligvis variere lidt efter tidspunktet på dagen, men det vil nogenlunde være behovet i hver flaske - hvis han spiser 7 gange i døgnet.

En dagsplan kan se således ud:

Tidlig morgen 06: Ammes eller flaske

Formiddag 9-9.30: Ammes eller flaske og puttes til formiddagslur

Frokost 11.30: Tilbydes smagsprøver på lidt grød, vand af kop. Der gives kun smagsprøver, max ½ dl..

Ammes eller flaske og puttes til middagslur

Eftermiddag 16: Ammes eller flaske


Helens bog om børn og mad
LÆS OGSÅ: "Helens bog om børn og mad" - sådan får du dit barn til at spise

Puttes til dagens 3. lur

Aften 18: Tilbydes smagsprøver på lidt mos, vand af kop. Der gives kun smagsprøver, max ½ dl - og dette måltid gives ofte først i 5 måneders alderen - for at sikre, at hans mave ikke stopper! :)

Ammes eller flaske og puttes til natten

Sen aften: Ammes eller flaske

Midt nat: Ammes eller flaske

Det vil være en god idé, at I forsøger at følge så fast en rytme som muligt, fordi genkendelighed giver tryghed. Derudover kan det være en god idé at forsøge med flasken f.eks. sen aften, fordi han måske vil acceptere den, hvis han er mere eller mindre sovende.

Det er vigtigt, at I ikke giver for meget skemad og at I sikrer jer, at han ikke har forstoppelse. Det kan nemlig også være forklaringen på, at han pludselig ikke vil tage imod flasken. Hvis der er "stop i maven", så forsvinder lysten til at spise. Han kan vise behov for at sutte, fordi det at sutte sætter gang i tarmperistaltikken, men han vil stoppe, når han mærker mælken ikke kan passere...

Jeg håber, at I kan bruge dette lidt videre - rigtig meget held og lykke med det hele :)

Og rigtig god sommer til jer alle tre! :)

Med venlig hilsen

Helen Lyng Hansen

sundhedsplejerske



Annoncer

Sponsorerede artikler

Gogsig barfodssko - De første og eneste sko dit barn behøver

Har du nogensinde tænkt over, at næsten alle børn bliver født platfodet? De fleste børn lærer faktisk bedst at gå, når de går på bare fødder.

Den bedste måde at styrke deres svang, sener og muskler i foden er gennem denne naturlige tilgang.
Det var bland andet den indsigt, der ...

Læs mere her



Læserne anbefaler disse svar fra Helen Lyng Hansen om kost og ernÆring:

16. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Får min søn kalk nok?

Hej Helen Min lille søn er nu blevet 6 måneder og han vejer nu ca. 7.5 kg og...

Læs hele brevet og Helens svar


15. maj 2024 | Kost og ernæring | 10 mdr.

Skære ned i erstatning, hvordan?

Kære Helen Jeg har en datter på 10,5 måneder, der har været fuldt...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Drikker hun nok?

Kære Helen. Min datter på snart 7 måneder spiser ofte øllebrød eller...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Feber

Børns temperatur kan stige pludseligt. Dette skyldes, at deres evne til at kunne regulere temperatur ikke er fuldt udviklet. Den normale temperatur ligger mellem 36,5 og 37,5 grader celsius. Det er normalt, at temperaturen er ½ grad højere om aftenen end om morgenen.

Når temperaturen stiger, og der er tale om feber, vil barnet fryse, være koldt og blegt. Når feberen har fundet sit leje, bliver barnet derimod varmt og får blussende røde kinder. Et barn der har feber, skal have...

Læs mere i Babylex

Stå selv

Mange børn kan slet ikke vente på at komme op i lodret stilling og vil allerede i 5-6 mdr´s alderen gerne trække sig op ved mors eller fars hænder. Når det lykkes er det dejligt med en hoppetur på mors og fars ben.

Vær dog opmærksom på at barnet skal være noget ældre før det er stærkt nok til selv at kunne holde sig oprejst. Først omkring 10 mdr´s alderen rejser de fleste børn sig ved møbler og andre faste steder.

At barnet vil stå, betyder ikke at barnet er parat...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen.

Din bog om søvn har været os en rigtig stor hjælp.

Vores dreng er nu 16 måneder og vi har måtte erfare, at han hører til de børn der altid har haft et lille og uforudsigeligt søvnbehov. Men via din bog, har vi fundet ud af at give ham rutiner, der gør at han nu trives og udvikler sig sundt og godt.

Tak fordi du har skrevet den!

Hilsen de glade forældre


Annonce